45 év feletti nők mellszűrése

A mellpanaszok megítélésére a tapintással végzett nőgyágyászati és háziorvosi vizsgálat önmagában nem elegendő. 45 év feletti nők esetében az emlők ultrahangos vizsgálata kiegészítő szűrővizsgálata a mammográfiának. Ultrahangközpontunkban mammográfia (röntgen vizsgálat) nem elérhető.

Mellszűrés ajánlott ütemezése 45-55 év között:

1 évente mell ultrahang + 1 évente mammográfia vizsgálat

Mellszűrés ajánlott ütemezése 55-60 év között: 

1 évente mell ultrahang + 2 évente mammográfia vizsgálat

 

Ne feledjük, hogy a nők körében a női melldaganatok a leggyakoribb daganatok. Évente 7000-7200 új megbetegedés fordul elő. Az életkor emelkedésével a rosszindulatú emlőrák, mellrák gyakorisága emelkedő, 45-65 év közötti hölgyeknél a leggyakoribb, ebben a korcsoportban fordul elő a betegségek 50%-a. A 45. életévét betöltött hölgyeknél mindig gondolni kell erre! Különböző életkorokban az emlő vizsgálatára különböző vizsgálati módszer, eljárás ajánlott, mérlegelve, hogy az adott vizsgálat mennyire megterhelő és milyen eredményt várunk tőle.

45 év alatti női korosztály számára nem ajánljuk a mammográfiát! Legelső vizsgálatként panasz - fájdalom, tapintási eltérés, alaki eltérés, bimbó váladékozás stb. - esetén vagy preventív céllal 16-45 év közötti hölgyek részére az évenkénti rendszeres emlő ultrahangot javasoljuk, implantátum esetén és szoptatás ideje alatt is. Az így felfedezett elváltozást, daganatot, cystát, mellrákot szöveti szerkezetében ultrahanggal, képalkotó rendszerrel idejében lehet diagnosztizálni.

Azokban a családokban, ahol anyai ágon előfordult rosszindulatú emlő illetve mellrák betegség vagy daganat, minden korosztály számára javasoljuk a legkisebb panasz esetén is az évenkénti rendszeres emlő ultrahang vizsgálatot. Szükség esetén szakorvosaink intézményen kívül FNAB - vékonytű aspirációs citológiai - vizsgálatot javasolnak a pontosabb diagnosztizálás érdekében illetve amennyiben mell ultrahang vizsgálataink további kiegészítést igényelnek, MRI – mágneses resonancia - vizsgálatot ajánlunk az erre irányuló szakrendelőkben.

 

Viszgálatot végző radiológus szakorvosaink:

  • Dr. Fehér Krisztina
  • Dr. Kozma Veronika
  • Dr. Járay Barbara
  • Dr. Deák Pál Ákos Ph.D.

Cleopatra Medical Center (Szinyei Merse Ház)

Rendelési idő minden hétköznap 8-20 óráig.

Bejelentkezés minden nap 8-22 óráig ☎ 06 (30) 30 88 900 telefonszámon.

Kérdése esetén hívjon minket vagy írjon nekünk, info@cleopatramedicalcenter.hu

Címünk 1064 Budapest, Szondi utca 51. (Szinyei Merse Ház)